Meditacija za mir u Nagorno-Karabahu svaki dan u 19:15 za zemlje Balkana (6:15 PM UTC)

 

Molimo pogledajte niže novosti na dan 10 veljače, 2021.

Armenija i Azerbejdžan žestoki su suparnici od devedesetih godina, kad su obje nacije osigurale neovisnost. Uzajamno nepovjerenje dolazi iz višegodišnjeg spora oko regije Nagorno-Karabah, pretežno armenskog područja koje je potpuno okruženo azerbejdžanskim teritorijem.

https://www.aljazeera.com/news/2020/9/27/armenia-and-azerbaijan-a-decades-long-bloody-rivalry

Prema međunarodnom pravu, Nagorno-Karabah je priznat kao dio Azerbejdžana, ali etnički Armenci koji čine veliku većinu stanovništva odbacuju azerbejdžansku vlast.

 

 


U nedjelju, 27. rujna, u Nagorno-Karabahu je izbio novi val neprijateljstava.

Odmah nakon početka nove runde sukoba, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Armence da se ujedine u opoziciji protiv svoje vlade. 

https://www.rt.com/news/501847-erdogan-armenia-catastrophe-azerbaijan-conflict/

 

Također postoje izvještaji da su plaćeni vojnici iz Sirije i Libije prebačeni u regiju kako bi izravno sudjelovali u sukobima.

https://www.rt.com/russia/502184-moscow-syrian-mercenaries-nagorno-karabakh/

 

Armenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je kako u eskalirajućem sukobu s Azerbajdžanom u Nagorno-Karabahu njegova zemlja ima sredstva za obranu. Obznanio je i da Jerevan ne planira tražiti pomoć od svojih saveznika.

Rusija naziva te plaćene postrojbe prijetnjom cijeloj regiji, koja se mora povući odmah.

 

Novosti: 10 veljače, 2021.

Proteklih su dana mračne sile pokušale upotrijebiti  armenski Memorijalni kompleks na žrtve genocida (Tsitsernakaberd) kako bi svojim „ratnim programom“, kao i programima Velike depresije (koji pozivaju na građanske ratove), pomoću implantata pokušale traumatizirati površinsko stanovništvo na određenim energetskim linijama.

 https://en.wikipedia.org/wiki/Tsitsernakaberd